MEYVE VE SEBZELERDEN PESTİSİTLERİ YIKAMAK İÇİN 5 YOL VE NEDEN GEREKİR?
Yalnızca organik meyve ve sebze satın almadığınız sürece satın aldığınız meyve ve sebzelerin iyice yıkanması oldukça önemlidir.
İsveçli araştırmacıların yayınladıkları raporlara göre, meyve ve sebzelerde kullanılan haşere ilaçları, mantar ilaçları ve bitki büyüme düzenleyicileri çocuk ve yetişkinlerin bedenlerinde birikime neden oluyor. Ancak pestisitli ürünlerin kullanımına iki hafta kadar ara verirseniz bu kimyasalların vücuttaki birikimleri azalıyor.
Çalışmayı yapan bilim insanları, böcek ilacı kullanmanın uzun vadeli etkilerinin ne olduğunu hala bilmiyoruz uyarısında bulundu. Kimyasallar kendi başına alındığında yaptıklarından çok çeşitli şekillerde birleştiklerinde kimyasallara daha fazla zarar verebileceğinden endişe verici olduğunu söylüyorlar.
İşte bu nedenden dolayı yiyeceklerimizdeki böcek ilacı miktarını azaltmamız gerekiyor ...
Meyve ve Sebzelerinizi Yıkamak İçin 3 Nedeniniz
Sağlıklı Bir Beyin İçin
Frontiers in Bioscience dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, bir dizi böcek ilacı nörotoksin olarak kabul edilir ve hem memelileri hem de insanları etkileyebilir.
Organofosfatlar olarak adlandırılan kimyasallardan birisi , 2. Dünya Savaşı sırasında zehirli bir sinir ajanı haline geldi .
Çalışmalara göre, pestisite uzun süre maruz kalmak Parkison hastalığına neden oluyor.
Kanser Riskini Azaltmak İçin
2015 yılında Kanser, Dünya Sağlık Örgütü adına araştırmalarda, glifozatın 'muhtemel' kanser yapıcı madde olduğunu ortaya çıktı.
Glifosat, dünya çapında en çok kullanılan pestisit olup, yabancı ot öldürücü bir bileşen.
Endişe verici bir şekilde, bu kimyasal çevremizde bol miktarda bulunur.
İspanya'daki yeraltı suyu örneklerinin yüzde 40'ı glifosata pozitif çıktı.
Daha da kötüsü, Almanyada yapılan araştırmada bu kimyasalın insan vücuduna girdiğini keşfetti . Avrupa çapında 18 farklı ülkedeki insanlardan gelen idrar örneklerinde, insanların% 44'ünün sistemlerinde glifozat bulunduğunu gösterdi.
Bu kimyasal, insan kanında ve hatta anne sütünde de tespit edilmiştir!
Çocuk Sağlığını Korumak
Çocuk sistemleri ve yaşamsal organları halen geliştikçe, yetişkinlerden ziyade toksinlere daha duyarlıdırlar.
Pestisitlere erken yaşlarda maruz kalan çocukların, kanser, bilişsel fonksiyon ve davranışsal sorunları daha fazla oluyor.
Meyve ve Sebzelerden Pestisitler Nasıl Yıkanır
Soğuk Su Durulama ve Ovma
Yapılan araştırmalar, pestisit 75% ila 80%, soğuk su ile yıkanarak meyve ve sebzelerden uzaklaştırılır.
Bununla birlikte, üzüm, elma, erik, mango, şeftalin ve armut gibi meyveler ve domatesler ve bamya gibi meyveli sebzeler, ıspanak ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin iki ila üç kez yıkanması gerekir.
Pestisitlerin sık sık uğrayabileceği meyve ve sebzeler üzerinde eksiksiz bir iş çıkardığınızdan ve gerçekten de detaylı yıkama yaptığınızdan emin olun.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, pestisitin meyve ve sebzelerden çıkarılmasında en önemli anahtar sürtünme. Yani meyve veya sebzeleri ovarak veya fırçalayarak yıkayın.
Tuzlu Su Çözeltisi
Ürününüzü yıkamak için bir tuz solüsyonu kullanmak tek başına sudan daha fazla artık kalıntısı kaldırabilir. İki çay kaşığı tuzu dört bardak ılık suya karıştırın ve eritmek için karıştırın .
Soğutulduktan sonra, durulamadan önce 30 ila 60 dakika boyunca ürünü ıslatın ve daha sonra soğuk suyla ovun.
Bu yöntem, çilek gibi kırılgan meyveler için ideal değildir. Bazı meyveler tuzdan hasar görebilir veya meyveye tuz tadı geçebilir. Bu gibi meyveleri soğuk su ile yıkayın.
Sirke
Sirkeli su, tuzlu suya bir alternatiftir. Eğer sirke yoksa, limon suyu da işinizi görebilir.
Dört parça su ve bir parça sirkeyi büyük bir kaba koyun. Çalkalamadan ve soğuk suyla iyice ovmadan önce meyvelerini ve sebzelerinizi 30-60 dakika bekletin. Bu işlem aynı zamanda yiyeceklerinizi daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır.
Ev Yapımı Meyve ve Sebze Spreyi
Acele ediyorsanız, bu spreyi hazırlayabilirsiniz.
Bir cam sprey şişesinde bir çorba kaşığı limon suyu, iki yemek kaşığı beyaz sirke ve bir bardak su karıştırın. Ürününüze cömertçe püskürtmeden önce şiddetle sallayın.
Elle veya sebze fırçasıyla 30 saniye sürtün ve soğuk suda iyice yıkayın.
Soyma ve Kesme
Soyma ve kabuklarını soyma muhtemelen taze yiyeceklerinizdeki kimyasal kalıntı miktarını azaltmanın en etkili yoludur. Tabii ki, tüm ürünler için uygun değildir. Özellikle de kabukları olmayan meyve ve sebzeler için.
Aynı zamanda marul, lahana, kereviz ve diğer yapraklı sebzelerin üstleri ve dış kısımlarını, kalıntıları ve orada yerleşmiş olan bakterileri temizlemek için kesmelisiniz.
Bulaşık Sabunu veya Ağartıcıdan Kaçının
Meyve ve sebzelerinizi yıkarken kesinlikle bulaşık deterjanı veya ağartıcı gibi maddeler kullanmayın. Bu kimyasallar meyve ve sebzelerin üzerinde kalabilir.