Meyvelerin içinde doğal olarak bulunan ve meyve şekeri olarak bilinen fruktoz, son 30 yılda gıda sanayisinin en çok kullandığı tatlandırıcı haline gelmiştir. Doğal yiyeceklerle alınan bu şeker türünün gıda sanayindeki kullanımı arttıkça, doğal olmayan yollardan fazla tüketiminin obezite, insülin direnci, bozulmuş glukoz intoleransı, Tip 2 diyabet, hiperlipidemi, kardiyovasküler hastalıklar, gut ve metabolik sendrom gibi hastalıklarla ilişkili olduğuna dikkat çekilmiştir.
Meyvelerin içinde doğal olarak bulunan ve meyve şekeri olarak bilinen fruktoz, son 30 yılda gıda sanayisinin en çok kullandığı tatlandırıcı haline gelmiştir. Doğal yiyeceklerle alınan bu şeker türünün gıda sanayindeki kullanımı arttıkça, doğal olmayan yollardan fazla tüketiminin obezite, insülin direnci, bozulmuş glukoz intoleransı, Tip 2 diyabet, hiperlipidemi, kardiyovasküler hastalıklar, gut ve metabolik sendrom gibi hastalıklarla ilişkili olduğuna dikkat çekilmiştir.Fruktozun bazı hastalıklarla ilişkisi üzerinde son dönemde oldukça fazla durulsa da tüm fruktoz kaynaklarının aynı etkiye sahip olmadığı göz önünde bulundurulmalıdır. Doğal meyveler fruktozun etkilerinin aksine antioksidan, askorbik asit, polifenoller, potasyum ve posadan zengin olup bazı hastalıklardan koruyucu etki gösterebilmektedirler. Fruktoz ve sağlık ilişkisini inceleyen insan çalışmalarının sınırlı oluşu ve çalışmalarda araştırılan fruktoz miktarlarının çoğunlukla çok yüksek miktarlarda olması, fruktozun insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında yorum yapmayı güçleştirmektedir.
Aslında tüm sorun meyve şekerinde değil. Günde 20 adet elma yemiyorsanız meyve porsiyonuna dikkat ediyorsanız, ek şeker tüketimini azaltıyorsanız bu oldukça yeterli olacaktır.
Uzm.Dyt.Olcay Barış