Anemi, çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilir. Olayı meydana getiren sebep ne olursa olsun, hadise alyuvarların içinde bulunan hemoglobin maddesinin toplam ağırlığının düşmesidir.
Anemi Tanımı
Kandaki kırmızı kan hücrelerinin eksikliği olarak tanımlanmaktadır. Kansızlık da denmektedir. Anemi, çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilir. Olayı meydana getiren sebep ne olursa olsun, hadise alyuvarların içinde bulunan hemoglobin maddesinin toplam ağırlığının düşmesidir. Bu da, ya dolaşımdaki alyuvar sayısında veya alyuvarlardaki protein miktarındaki azalmanın işaretidir. Tek başına alyuvar sayısının normal olması anemi olmadığını göstermez. Alyuvar sayısı normal olduğu halde anemi olabilir ve bunun belirtilerini gösterir. Aynı zamanda birçok hastalığın gidişi esnasında kansızlık tabloya eklenir ve ana hastalığın belirtilerine bir de anemi belirtileri ilave edilir
Anemi Nedenleri
Aneminin üç ana nedeni bulunmaktadır. Bunlar; kan kaybı, kırmızı kan hücre üretiminde eksiklik, kırmızı kan hücre yıkımında artmadır. Bazı insanlarda bu durumların birden fazlası görülmektedir. Diyetle tüketilen besin ögelerinin eksikleri (özellikle demir, folat,b-12 vitamini gibi.),hormonlar ve hastalıklar anemiye neden olur.
Anemi Semptomları
Aneminin en yaygın semptomu yorgunluktur. Kişi normal aktivite yapmak için bile enerji hissetmez. Diğer semptomları; nefes alışta azalmalar, baş dönmesi, baş ağrısı, ayak ve ellerde soğuma, soluk yüz, göğüs ağrısıdır.
Komplikasyonları
Anemili bazı insanlar aritmiye sahiptir. Aritmi ilerleyen zamanlarda, kalpte hasara ve hatta kalp yetmezliğine neden olur.
Anemi ayrıca diğer organları da etkiler çünkü kan yeterli oksijeni alamaz. Anemi ayrıca birçok sağlık problemine yol açar. Böbrek hastası olan ve anemisi olan bireylerde kalp hastalıkları sıklıkla görülür. Bazı anemi türlerinde, sıvı alımında azalma ve kan ve vücuttaki sıvının kaybında oldukça artış gözlenir. Bu durum hayatı tehdit eder.