Kahvaltı, günün en önemli öğünüdür. Özellikle çocuklar ve kilo vermek isteyenler için güne başlamanın ilk şartı olmalıdır. Akşam yemeği ile kahvaltı arasında yaklaşık 12 saatlik bir süre vardır. Bu süre içinde vücut, besin ögelerinin tümünü kullanır. Sabah kahvaltı yapılmazsa beyinde yeterince enerji oluşmaz. Bu durumda yorgunluk, baş ağrısı, dikkat ve algılama azlığı gibi sıkıntılar yaşanır. Birçok araştırma, güne kahvaltıyla başlamanın önemini göstermektedir. Bu öğünde sağlıklı seçimler yaparak beden kitle indeksinizi azaltmanız ve kilo vermeniz mümkündür. Kahvaltıyı atlamak, erkeklere oranla kadınlarda daha güçlü etkiler göstermektedir. Zamansızlık, geç uyanma, iştahsızlık, yorgunluk, aç hissetmemek kahvaltı yapmayanların genel mazeretleridir. Kahvaltıyı atlayan veya geçiştirenler, öğle saatlerinde sağlıksız yemek seçme eğiliminde olmakta ve gün içinde daha fazla yemek yemektedir. Kahvaltı etmeyen bireylerin bazılarıysa daha eksik kalori aldığı için kendini avantajlı zannetmekte. Oysa diğer öğünlerde bu açık fazlasıyla kapatılıyor. Kahvaltı etmek veya atlamak, vücutta iştah metabolizmasını etkilemekte ve gün boyu artıp azalarak kan şekeri değerini belirlemektedir. Kahvaltıda protein, yağ ve karbonhidrat dengesinin sağlanması da önemlidir. Bu şekilde uygun besinlerden oluşan bir kahvaltı tüketildiğinde vücudumuzda sürekli bir enerji üretimi söz konusu olacaktır. Kahvaltıda yeterli protein tüketen bireylerde iş verimi ve konsantrasyon yüksektir. Kahvaltı yapmayanlarda ise anlama ve kavrama hızı düşer. Kahvaltı yapmadan egzersiz yaptıklarında baş dönmesi, bulantı ve kusma şikayetlerini dile getirmektedirler. Düşük protein içeren kahvaltı alımından sonraki ikinci ve üçüncü saatler arasında kan şekeri açlık seviyesinin altına düşmekte ve kişiler açlık hissi duyduklarını belirtmektedirler. Yeterli protein içeren kahvaltıdan sonra ise kan şekeri düzenli gitmekte, açlık düzeyinin üzerinde seyretmekte, böylece kişiler açlık hissi duymamaktadırlar.
Üstelik kahvaltıda, tam tahıllar, meyve ya da sebze yenilmesi bu öğünü besin öğeleri bakımından dengelediği gibi içerdikleri posa nedeniyle de emilimi düşürerek doygunluğu daha uzun süre sağlamakta ve bağırsak hareketlerini düzenlemekte önem taşımaktadır.
Herkes yataktan aç kalkmış hissetmeyebilir ve bazı erken vakitte bir şey yiyemedikleri için de kahvaltıyı atlayabilmekte. Uyandığınızda aç değilseniz bile iki saat içinde kahvaltı yapmanızı önemlidir. Çünkü böylelikle vücudunuz güne başladığı komutunu alır ve metabolizmayı çalıştırmaya başlar.
Sağlıklı beslenmek, kilo kontrolünü sağlamak için kahvaltı önerilerinde bulunacak olursak;
- Çok şekerli besinlerden uzak durun; sabah kahvaltı olarak gofret, kek, kurabiye, çikolata ve şeker ilaveli kahvaltılık gevrek yiyenler, kan şekerinde oynamalar yaşayacağı için 1-2 saat içinde tekrar acıkacak ve enerji düşüklüğü yaşayacaktır. Ayrıca çay ya da kahvenize ekleyeceğiniz şeker de aynı sonuçları size yaşatacaktır.
- Tam tahıllı ürün tüketin; Kahvaltılık gevrekler ve rafine edilmiş ekmekle tam tahıllı ekmek arasında yapılan bir araştırmaya göre, tam tahıllar içeren bir kahvaltı, sizi daha uzun tok tutması açısından avantajlı. Tam tahıllı ürün tüketen bireyler, diğer gruba göre kahvaltıyı takip eden sekiz saat boyunca kendilerini daha az aç hissediyor. Ekmek olarak tam buğday, çavdar, kepek de seçilebilir.
- Klasik kahvaltıdan sıkılanlar; Peynir, ekmek, zeytinden oluşan klasik kahvaltılardan sıkılanlar için yumurta, yoğurt veya yulaf tercih etmek daha az kalori almayı ve kilo kaybetmeyi sağlamaktadır.
- Yumurtanın önemi; yumurta, anne sütünden sonra en kaliteli proteindir. Aynı zamanda uzun süre tok tutucu etkiye sahiptir. Kilo vermeye çalışan ve yaşları 25-60 arasında değişen bireyler üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, kahvaltıda iki yumurta tüketenlerin, poğaça tüketenlere oranla yüzde 65 daha fazla kilo kaybettiği ve gün içinde daha enerjik olduklarını belirtilmiştir.